Att hålla koll på tiden

Springer tiden ifrån dig? Vi med ADHD är ofta tidsblinda det vill säga: vi har ingen inre uppfattning om tiden. För att få lite bättre grepp om tiden finns det verktyg för att synliggöra tiden, förutom vanliga klockor.

En smart watch


En digital klocka med timer kan hjälpa dig att ha lite mer koll på tiden. Jag har en apple watch och genom den har jag koll på både tid och:


  • Alarm för när jag ska ta medicinen.
  • min kalender (har en digital och en fysisk).
  • Stressnivå, då apple watch mäter HRV (hjärtfrekvens variabilitet = variationen mellan hjärtslag) genom appen Mindfullness. På så sätt kan jag snabbt förstå när det är dags att ta det lugnt och när jag bara behöver "stänga av" och inte göra något vettigt vissa dagar.


Jag gillar min apple watch på grund av användarvänligheten (den synkar perfekt med min iphone) men även för vibrationsalarmet eftersom jag inte gillar ljudalarm.


OBS! Skaffar du en digital klocka så se till att stänga av alla notifikationer förutom dom du verkligen behöver. Jag har endast på alarm. 

Timers


En timer har de flesta på sin mobil. Detta kan vara ett bra hjälpmedel!


För mig blev det dock för distraherande att öppna upp mobilen (på grund av lockande notifikationer och sms) så en apple watch fungerade mycket bättre.

Time timer


En time timer är en klocka som visualiserar tiden. Jag har använt den här klockan med barnen på förskolan och tänkte "Varför inte pröva?". Jag älskar den! Helt plötsligt vet jag vad 5 minuter eller 30 minuter är. Kan varmt rekomendera den här klockan!

Timstock


En timstock visualiserar tiden med ljusdioder. 

Timglas


Ett enkelt och billigt sätt att "se" tiden på. Det enda som är dåligt att du endast kan ha en förbestämd tid.

De ovan nämnda hjälpmedlen hittar du att köpa på nätet. På Funktionsverket finns samtliga verktyg förutom apple watch.

Vill du lära dig mer om om vad forskningen säger om ADHD-hjärnan och tidsuppfattning?