ADD eller ADHD-I

När jag var under utredning letade jag information om kvinnor med ADHD-I (ADD).


Jag insåg att det var svårt att hitta, vilket skapade mycket irritation. Speciellt med tanke på att det är den vanligaste varianten av ADHD hos kvinnor.


Därför kommer jag nu lyfta de vanligaste symtomen för kvinnor med ADD.


OBS!

Symtomen jag beskriver kan även upplevas hos personer med ADHD (utan I:et). Jag har dock försökt lyfta det som jag upplever är de vanligaste symtomen.

Skillnaden mellan ADHD-I och ADHD


Vår hyperaktivitet sitter främst på insidan i form av mycket tankar och aktivitet i hjärnan.


Det skiljer sig från ADHD där man ofta kan tydligt se att personen rör sig mycket mer fysiskt och upplevs som mer rastlösa.


Detta kan sammanfattas till att...


ADHD = mycket aktivitet i kroppen och i hjärnan


ADHD-I = mycket aktivitet i hjärnanVi kan upplevas som en person som har "har huvudet uppe bland molnen"

Du kan uppfattas som lite vimsig och flummig och sitter dagdrömmer mycket. Du verkar inte ha koll på saker. 


Vi har låg grundenergi som kan ta slut väldigt snabbt

Du vaknar och oftast är du väldigt trött och seg. På jobbet är du helt slut efter ett par timmar. När du kommer hem känner du dig lite som en zombie. Din hjärna är trött och kroppen med, även om du inte har rört dig speciellt mycket.


Vi har väldigt svårt att komma igång

Du har en motor men den är extremt svårt att få igång. Det kan ta lång tid innan du "kommer igång" för dagen. Du har inga problem med att spendera lång tid fysiskt inaktiv. Exempelvis ligga i sängen eller soffan hela dagen.


Ojämn handlingsförmåga

Är du intresserad av något kan du göra det utan problem men att göra något monotont som att gå ut med soporna kan vara väldigt svårt och ta mycket energi.'


Depression och ångest

Du drabbats i omgångar av depression. Du kanske får hjälp och behandling men den kommer alltid tillbaka. Sedan barndomen kan du ha haft mycket ångest, speciellt när du upplever att du har gjort något fel.


Du gör slarvfel

När du gör en uppgift som är det lätt att du missar information vilket gör att slutresultatet inte alltid blir som det var tänkt. Exempelvis dammsuger överallt men glömmer sovrummet. 


Du kommer för sent/tidigt och dubbelbokar dig 

Antingen så kommer du för sent eller alldeles för tidigt. Ofta upptäcker du att du har lyckats dubbelboka dig, vilket ger dig den ångestfyllda uppgiften att avboka och göra någon besviken, igen.


Skjuter upp saker till sista sekunden eller missar att göra dom helt

Om du har en deadline på jobbet så påbörjar du uppgiften samma dag eller någon dag innan även om du hade behövt mycket mer tid. Ibland missar du helt att göra en arbetsuppgift eftersom du glömt att det blivit ditt ansvar.


Tappar fokus under samtal

Din kompis berättar saker för dig och helt plötligt så har du noll koll på vad som sagt. Vilket kan tolkas som att du inte bryr dig men så är det självklart inte.


Svårt att fullfölja saker

Du gör inte klart saker. När du nästan är klar orkar du inte göra det sista för att motivationen är borta.


Du blir lätt utmattad

På vardagarna lägger du all din energi på jobbet därför är du oftast helt slut på helgerna speciellt på lördagar. Ibland går det så långt att du blir sjukskriven.


Avvikande dygnsrytm

Du sover för mycket men är ständigt trött ändå. Du har svårt att komma till ro sover dåligt på natten.


Du är klumpig

Du hittar ständigt nya blåmärken på din kropp som du inte vet vad de kommer ifrån. Det beror på att du ofta går in i eller snubblar över saker. Du har också en tendens att ständigt ha en trasig mobilskärm eftersom du ofta tappar mobilen.


Har lätt för att bli störd och komma av dig när du gör något

Om du gör något exempelvis städar hemma och blir avbruten av att mobilen ringer har du svårt för att återuppta städningen.


Vi minns inte vad vi/andra sagt, glömmer födelsedagar, möten m.m.

Ditt minne är dåligt och du kommer inte ihåg vad du gjorde förra veckan eller kanske den här veckan. Du är känd för att glömma födelsedagar och inbokade möten.


Har perioder med energi som alltid följs av en period med väldigt låg energi

Din energinivå kan gå upp i perioder och då är det lättare att hantera det som brukar vara väldigt utmanande. Dessa perioder kör du på i 110% och det gör att du sedan hamnar i en period med låg energi. Detta kan vid en första anblick misstas för bipolär sjukdom men har oftast  att göra med menscykeln och vår ojämna energireglering.


Har en problematisk relation till mat

Antingen äter du för mycket eller för lite. Det är som att du inte riktigt vet när du ska äta eller ska sluta äta.


Du är intryckskänslig

En shoppingrunda på stan kan ta all din energi. När du ska sova kan du störas av ljud som ingen verkar höra.


 

Lär dig mer!

Varför behöver jag en diagnos?


Måste man verkligen ha en diagnos eller kan klara sig utan en? I detta avsnitt lyfter jag tankar och forskning kring varför det kan vara bra att utreda sig själv för ADHD.


Lär dig merVägen till en diagnos


Hur får jag en utredning? Och hur går det till? Här tar jag upp de olika stegen samt ger lite tips och tankar.


Lär dig mer


Hormonernas påverkan på din ADHD


Hormoner påverkar vår hjärna genom hela livet. För en kvinna med ADHD påverkas också funktionsförmågan vid hormonella förändringar. Vill du veta hur menscykeln, en graviditet och klimakteriet kan påverkas? Klicka på länken!


Lär dig merSamsjuklighet


Har jag ADHD? Eller kanske nåt mer? Ofta kommer inte en ADHD-diagnos ensam. Detta innebär att du drabbas av andra psykiska symptom, på grund av din ADHD.


Lär dig mer