Att planera

Att ha brister i de exekutiva funktionerna gör att du kan ha svårt att planera och organisera din dag men även din framtid. Att planera är något som kräver övning och tålamod, när du inte blev riktigt som du tänkte.


Detta är en utmaning för oss med ADHD. Jag har hittat verktyg som fungerar bra för mig, kanske något av dom kan funka för din hjärna?


Bullet Journal metoden - en fysisk kalender.


En Bullet Journal är i princip en kalender du skriver själv. Allt du behöver är en penna och en bok. Jag hade inte koll på något innan min Bullet Journal (BuJo). Nu har jag mer koll än de flesta.


Jag har prövat en massa olika kalendrar med samma resultat: Jag slutar att använda den. Varför har jag nu då kunnat använda mig av min BuJo sedan 2018? Det är för att jag bestämmer precis hur allt ska se ut, eftersom det är jag som utformar kalendern. 


Läs merAndra kalendervarianter.


Här tipsar jag om en mycket enkel variant av kalender som kallas ABC-metoden samt om olika fysiska kalendrar som är med en färdig mall i. Vad som passar är individuellt!


Läs merBildstöd för vuxna


Bildstöd är inte bara för barn. Även vuxna har nytta av det. Faktum är att vi använder oss av det varje dag: skyltar när du kör bil, iconer på datorn och mobilen, skyltar på dörran för toalett m.fl. Bildstöd finns överallt! Men kan det hjälpa dig i ditt hem?


Läs mer