ADHD-I (tidigare ADD) och hur diagnosen påverkar migOm du träffar mig kommer du inte se en skymt av något handikapp. Du kommer att möta en glad och social person som uppfattas som organiserad, lugn och tydlig.

Jag är en person som tar tag i saker (fysisk organisation men även konflikter) och gör mitt bästa för att lösa problem så att det blir så bra som möjligt för alla. Jag blir väldig arg över orättvisor (speciellt gentemot barn) och jag gör allt för att de ska må bra.

 

De flesta blir väldigt förvånade när jag berättar om ADD:n. De som känner mig bättre säger efter en stund: "Ja men jaaa..nu förstår jag.". 


Det är för att mitt handikapp finns i huvudet och det är inget som du ser.

Om jag hade gått runt med ett par krykor (på grund av en skada ) och behövt sätta mig ner för att vila då och då hade ingen tyckt det var konstigt. Eftersom ADHD:n inte syns så drar de flesta slutsatsen att jag borde kunna göra allt som andra kan. Ibland tror jag det med men då kommer alltid konsekvenserna i form av utmattning.


Det kan vara svårt för omgivningen att förstå hur jag fungerar. Om du ber mig göra något som kan anses som komplicerat, som jag är intresserad av, t.ex. en föreläsning om kvinnor med ADHD. Inga problem! Däremot om jag ska gå ut med soporna. Nej, det går inte.


Även om jag har förstått att jag fungerar väldigt bra så har jag problem varje dag med ADD:n. I skrivande stund behöver jag gå upp på vinden med lite saker. Det tar emot nåt enormt. Förmodligen kommer sakerna ligga kvar i hallen i en månad eller två. 

"Förvirringen är förståelig när ens förmåga är så spretig. Jag kan göra väldigt avancerade saker men ibland inte väldigt enkla, då tolkas mitt beteende som om att jag är lat. Men det är ju egentligen tvärtom!"

Jag brukar säga att jag jobbar hela dygnet. Det är för att mitt jobb är mitt största intresse vilket gör att även när jag kommer hem så fortsätter jag att jobba men i mitt huvud. Jag planerar, tänker ut lösningar på problem och kommer på nya projekt och idéer jag vill slutföra. Min hjärna är alltid igång.

Hur ADHD-I påverkar mig

 • Behöver ha rutiner även när jag är ledig. Det är som om att jag behöver veta vad jag ska göra, annars blir inget gjort eller så startas ett nytt projekt upp som jag inte orkar slutföra.


 • Jag har begränsad energi. Olika saker tar olika mycket energi. Att skicka ett viktigt mail kanske tar hälften av dagens energi.


 • Blir väldigt trött av offentliga miljöer som att gå i affärer, sitta på ett café med hög ljudnivå, gå på stan....


 • Sömn är extremt viktigt. Om jag sover dåligt fungerar min hjärna knappt, även om jag tar medicinen.


 • Behöver konditionsträna regelbundet. Om jag väl tappar vanan är det väldigt svårt att komma igång igen och det blir värre av att jag vet att jag behöver det. Jag vet att om jag tränar så mår min hjärna SÅ mycket bättre. Den pressen gör att det blir ett ännu hinder att komma igång igen.


 • Om jag är stressad eller överväldigad svarar jag inte i telefonen. Det blir som ett stopp i hjärnan. Har bett vänner och anhöriga att sms:a istället eller låta mig ringa när jag kan.


 • Har ett stort behov av vila. Brukar "pausa" på middagar och fester genom att gå iväg och göra yoga och andningsövningar.


 • Blir stressad om jag har för mycket inbokat. Bokar in högst en sak per dag (jobb räknas som en sak).


 • Klarar inte av  beröring som inte är på mina villkor. Känns som nålar på huden.


 • Är väldigt intryckskänslig när det gäller ljus, ljud och fysiskt stökiga miljöer.  


 • Om jag har haft en stressig period (oftast på jobbet) så kan min hjärna stänga ner. Då behöver jag vara ifred i en dag eller två. 


 • Var sak måste ha sin plats hemma. Om jag lägger en sak på ett ställe där jag inte brukar lägga går det åt mycket energi för att hitta den.


 • Jag måste ha motivation för att göra saker. Har jag inte motivation är det i princip omöjligt att genomföra något för jag kan inte tvinga mig själv. 


 • Om jag inte kommer ut från lägenheten på hela dagen är chansen stor att jag inte tar mig ut senare. Det är som om att jag "fastnar" hemma. Speciellt om det står saker i hallen, då blir det som ett fysiskt hinder att ta sig ut.


 • Antingen så har jag koll på allt, eller så har jag noll koll. Till exempel på jobbet. Antingen så har jag energi eller så har jag det inte. Det är antingen av eller på, inga fler lägen. 


 • När jag har mens så är det som om att medicinen inte funkar. Jag är väldigt trött och har svårt att ta tag i saker. 


Detta är en del av hur ADHD-I påverkar mig. Alla påverkas olika av diagnosen även om kärnsymtomen för att få en ADHD-diagnos måste finnas.