Koncentration

ADHD är starkt kopplat till ordet "koncentration". Inte så konstigt med tanke på att så många av oss upplever dagliga problem kopplat till koncentrationen. Men vad kan vi göra för att underlätta för oss själva?

Myten om multitasking - varför är det relevant för oss med ADHD?Det finns personer som säger att de är bra på att multitaska men är det verkligen så? Ja, du kan göra flera saker samtidigt men faktum är att din hjärna kan inte göra flera saker samtidigt. Din hjärna är inte byggd för det:


När du tror att du gör flera saker samtidigt, skiftar du i själva verket fokus mellan de olika uppgifterna.


Om man tänker efter lite så innebär detta en extra belastning för hjärnan, den måste ju ha koll på alla oavslutade uppgifter. Om vi gör en liknelse med en dator: datorn har en begränsad minnes­kapacitet. Om du kör igång flera program samtidigt börjar din dator fungera sämre och samma sak är det med hjärnan, enligt forskningen.


Det tar mycket energi att multiaska och det försämrar din uppmärksamhet. Hjärnan är platstisk vilket innebär att det du övar på, blir du bra på. Om du ägnar dig åt multitasking, om du har ADHD, gör detta att du övar dig på något som redan är svårt för dig det vill säga att bibella din uppmärksamhet på en sak. Därför är multitasking inget för oss med ADHD.Gör en sak/uppgift i taget!   • Laga mat: gå inte därifrån och börja vika tvätt, utan håll dig kvar vid spisen.   • När du arbetar: 
 Ha en avsatt tid då du svarar på mail. Om ett mail innehåller information som kräver att du ska lämna datorn 
så skriver du ner den i ett block och gör den när du är klar med mailen.  • Om din uppmärksamhet är expert på att smita kan du sätta ett alarm som ringer exempelvis var 10: e minut.


  • Ha ett litet block och fäst runt halsen i ett nyckelband. Skriv mer vad du ska göra på det.


  • Om det du ska göra kräver mycket koncentration: Stäng av att notiser på telefon, mobil, dator osv. Sätt på dig ett par hörlurar.


  • Rörig miljö omkring dig? Sätt på dig en keps. Om möjligt: rensa din arbetsyta från saker som kan ta din uppmärksamhet. Jag sitter ofta med ryggen mot rummet och huvudet riktat mot en vägg. Då kan jag inte se eventuell röra.


  • Säg till kollegor, familj och partner att inte störa på t. ex. en timma.


  • Får du inte ro hemma? Sätt dig på ett bibliotek eller lungt café.